CUM SĂ ÎI AJUTĂM PE CEI DRAGI?

CUM SĂ ÎI AJUTĂM PE CEI DRAGI?

Adeseori, atunci când o persoană are probleme cu jocurile de noroc, membrii familiei sau prietenii consideră că o ajută inventând scuze, împrumutându-i bani și ascunzându-i comportamentul. În realitate, prin aceste comportamente încurajază, de fapt, continuarea jocului.

Dacă ai un prieten sau o rudă cu o problemă legată de jocurile de noroc, este normal să vrei să ajuți. Persoana respectivă s-ar putea totuși să nu fie pregatită sau dispusă să accepte că are o problemă, și s-ar putea să nu dorească să discute despre asta. Din acest motiv este foarte important să fi pregătit.

Înainte de a aborda persoana respectivă, încearcă să afli cât mai multe informații despre jocul problematic, cum ar fi semnale de alarmă, consecințele negative, dar și posibilități de tratament și recuperare. În măsura în care este posibil, vorbește cu cineva în care poți avea încredere – cum ar fi un consilier, terapeut, doctor, profesor sau părinte. Nu este necesar să dezvălui identitatea persoanei pe care vrei să o ajuți, scopul fiind de a vorbi despre problemă, de a primi sprijin și de a genera un plan de acțiune.

Încearcă să aduni cât mai multe informații cu privire la impactul negativ pe care îl au jocurile de noroc, cum ar fi facturi neplătite, absenteism la locul de muncă, performanțe scăzute la școală. Exprimă-ți preocupările din punct de vedere personal, de exemplu: „atunci când tu…, eu mă simt…”. Astfel prietenul sau ruda ta va adopta mai ușor o atitudine deschisă, nu se va simți judecată și va fi mai puțin defensivă.

De asemenea, este important să pregătești câteva opțiuni pentru cazul în care persoana respectivă acceptă să vorbească cu un specialist, poate să recunoască că are o problemă, însă nu știe cum să renunțe la joc, cine ar putea-o ajuta sau cum.

Orice alegi să faci este important să îți amintești că nu poți opri pe cineva să joace. Prietenii și familia pot fi alături de o persoană care se confruntă cu jocul problematic de noroc, o pot sprijini și încuraja să acceseze serviciile de suport și să participe la procesul de tratament, însă responsabilitatea pentru joc și consecințele negative sunt ale jucătorului.

Persoana trebuie să se opreasca singură odată ce este pregatită și dispusă să își schimbe comportamentul.

 

PREOCUPĂRI FRECVENTE

Persoanele care vor să abordeze un prieten sau un membru al familiei despre care cred că are o problemă cu jocurile de noroc ezită, de obicei, să facă acest lucru pentru că le este teamă de o eventuală reacție neplăcută.

Iată câteva din preocupările care apar frecvent:

“Mi-e teamă că dacă vorbesc cu prietenul meu despre faptul că joacă, va fi ofensat.”
Este de înțeles faptul că ești îngrijorat că poți ofensa persoana pe care o suspectezi că are o problemă cu jocurile de noroc încercând să vorbești cu ea despre aceasta. De aceea este important ca mai întâi să încerci să aduni cât mai multe informații despre jocul problematic, pentru a aborda persoana într-un mod adecvat. Amintește-ți: Nu acuza atunci când vorbești despre problemă. Doar eplorează, vorbește despre fapte, exprimă preocupări și oferă suport.

 

“Eu nu sunt expert: cum pot rezolva problema altei persoane?”
Nu este responsabilitatea ta să rezolvi problemele altcuiva. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te informezi, să pui întrebări, să îți exprimi preocuparea și să fi suportiv. Dacă prietenul sau ruda ta are o problemă cu jocurile de noroc, tot ce poți face este să îl ajuți să o gestioneze – nu poți rezolva problema pentru el.

 

“Dacă nu spun nimic, nu se poate ca persoana să se oprească singură, la un moment dat?”
Majoritatea persoanelor care au un comportament de joc problematic are nevoie de sprijin din partea familiei, prietenilor, de ajutor de specialitate – cum ar fi consiliere sau psihoterapie, eventual de un grup de suport pentru a putea depăși această problemă. Schimbarea comportamentului poate fi extrem de dificilă și necesită perioade importante de timp, eforturi considerabile și sprijin din diferite surse.