Efecte ale dependenței de jocuri de noroc asupra situației financiare

Efecte-ale-dependentei-de-jocuri-de-noroc-asupra-situatiei-financiare

Efecte ale dependenței de jocuri de noroc asupra situației financiare

Dependența de jocuri de noroc are, în mod evident, efecte severe asupra situației financiare a individului. Una din cinci persoane fără adăpost indică dependența de jocuri de noroc ca una din cauzele situației lor. Valoarea banilor se pierde în ochii jucătorului dependent, ajungând să reprezinte doar o modalitate de a continua jocul. Astfel, problemele financiare cu care se confruntă aceste persoane sunt: facturi restante, rate neplătite, datorii, care pot duce la pierderea de bunuri sau chiar a locuinței.

 

Majoritatea experților în tratarea acestei dependențe sunt de părere că jucătorul trece prin trei etape progresive – câștigul, pierderea și disperarea. În prima fază a procesului de instalare a dependenței, individul este entuziasmat de câștiguri și poate vedea jocul ca pe o modalitate de a se elibera de stresul zilnic. În această etapă, el simte că deține controlul și îi răsfață pe cei dragi cu diverse cadouri sau vacanțe scumpe.

 

Cu toate acestea, trecerea la cea de-a doua etapă poate fi rapidă. Jucătorul începe să piardă tot mai des, iar nevoia de a pune în joc sume tot mai mari crește. Tentația de a continua jocul cu scopul de a compensa pierderile suferite devine copleșitoare. Aceasta este etapa în care jucătorul epuizează toate sursele de venit, începe să amaneteze sau să vândă diverse bunuri, iar împrumuturile de la prieteni și rude devin tot mai dese.

 

Familia persoanei afectate începe să resimtă în mod direct consecințele negative ale dependenței. Facturile neplătite se transformă în datorii, iar furnizorii de utilități pot amenința cu sistarea serviciilor. Unii jucători conștientizează în acest moment gravitatea situației și caută sprijin specializat. Alții, însă, ajung în etapa următoare.

 

În ultima fază a dependenței de jocuri de noroc, disperarea, resursele financiare ale familiei sunt epuizate. Jucătorul poate recurge chiar la diverse infracțiuni. Neplata ratei lunare în cazul unui credit ipotecar poate determina creditorul să înceapă procedurile de executare silită. Mai mult, un risc major al jucătorului aflat în această fază a dependenței este sinuciderea.

 

Așadar, dependența de jocuri de noroc poate avea un impact devastator asupra situației financiare. Adresarea acestor probleme până nu este prea târziu este crucială. Specialiștii în tratarea dependențelor vă pot ajuta să identificați soluții eficiente în lupta cu această tulburare.