Importanța limitelor sănătoase în procesul de recuperare din dependență

Importanța limitelor sănătoase

Importanța limitelor sănătoase în procesul de recuperare din dependență

 

Impactul dependenței asupra relațiilor cu persoanele apropiate

Ca membru al familiei sau prieten apropiat, ajungi să experimentezi o multitudine de trăiri. Acestea pot fi dezamăgire, furie, neputință, vinovăție ce rulează într-o dinamică asemănătoare unui cerc vicios.

 

Pentru a veni în sprijinul recuperării, familia și prietenii au de făcut propriile schimbări. Un prim pas este negocierea și menținerea unor limite sănătoase. Limitele sunt esențiale în orice relație. Când este vorba despre dependență, acestea capătă o valoare și mai mare. În haosul devastator creat de dependență este vitală restabilirea unei zone de siguranță, încredere, susținere și respect. Este un proces care necesită timp și răbdare.

 

Limitele sunt definite de propriul sistem de valori

În relațiile personale, limitele sunt specifice fiecărui individ pentru că de fapt propriile valori sunt cele care ne ghidează limitele. Dacă o persoană apropiată, dependentă sau nu, îmi cere să mint pentru ea atunci eu am nevoie să mă gândesc la cum mă simt eu atunci când mint. Sistemul meu de valori îmi spune că nu e bine pentru mine atunci când mint, astfel încât voi refuza să fac asta . Am descoperit astfel o limită personală pe care o pot defini, stabili și menține.

 

De fapt, în relație cu o persoană dependentă, cel mai dificil este să recunoști propriile limite. Motivul este că în dinamica adicției ai învățat să acționezi în funcție de nevoile, dorințele, sentimentele celuilalt lăsându-te pe tine deoparte.

 

Te putem ajuta în acest proces astfel încât, la rândul tău să poți fi de ajutor. Ședințele de psihoeducație din cadrul Clinicii Color Mind sunt dedicate aparținătorilor, ca sprijin în procesul de recuperare din dependență.