Jocul patologic de noroc (ludomania)

Jocul patologic de noroc (ludomania)

Criteriul principal al jocului patologic de noroc este comportamentul problematic caracterizat prin angajarea persistentă și repetată în jocuri de noroc, cu consecințe negative asupra vieții personale, familiale și/sau profesionale.

Persoanele cu joc patologic de noroc pot manifesta distorsiuni ale gândirii precum negare, superstiții, sentimentul de putere și control asupra evoluției norocului și șansei sau încredere exagerată. Mulți indivizi cu această tulburare cred că banii reprezintă atât cauza cât și soluția problemelor pe care le au. Aceștia pot fi impulsivi, competitivi, energici, neliniștiți și se plictisesc repede, iar uneori sunt exagerat de preocupați să obțină aprobarea celorlalti și pot fi extravagant de generoși atunci când câștigă. Alții sunt deprimați și singuri și joacă atunci când se simt lipsiți de ajutor, vinovați sau deprimați.

 

Elemente caracteristice

Persoanele afectate pot dezvolta un tipar de “recuperare a propriilor pierderi”. Acesta este caracterizat adesea prin impulsul de a continua să joace (deseori cu mize mai mari sau cu asumarea unor riscuri crescute) pentru a-și lua revanșa în urma unei pierderi sau a unei serii de pierderi. Își abandonează de multe ori strategia obișnuită de joc și încearcă să câștige înapoi toate pierderile suferite dintr-o dată.

Deși mulți jucători au perioade scurte de timp în care joacă pentru a-și recupera pierderile, caracteristică jocului patologic de noroc este o recuperare a propriilor pierderi frecventă și deseori pe termen lung.

De obicei, aceștia își mint propria familie, terapeutul sau alte persoane pentru a ascunde gradul implicării în jocurile de noroc. Acest tip de înșelătorie poate include comiterea de acte ilegale, cum ar fi falsuri, fraude, furt sau delapidare, pentru a face rost de banii cu care să joace. Indivizii se angajează uneori într-un comportament de “salvare” când solicită ajutor familiei sau altor persoane pentru a ieși dintr-o situație financiară disperată, cauzată de jocurile de noroc.

 

Debut și evoluție

Debutul jocului patologic de noroc poate avea loc în timpul adolescenței sau la adultul tânăr, dar există și cazuri în care tulburarea se manifestă la vârsta mijlocie sau mai înaintată. În general, jocul patologic de noroc se dezvoltă pe parcursul mai multor ani, dar evoluția pare a fi mai rapidă la femei decât la bărbați.

Majoritatea persoanelor care dezvoltă această tulburare prezintă un tipar de joc care crește treptat atât în ceea ce privește frecvența cât și suma pariată. Desigur, formele mai ușoare pot evolua către cazuri mai severe. Majoritatea celor cu joc patologic de noroc declară că unul sau două tipuri de joc sunt cele mai problematice pentru ei, dar există indivizi care participă la mai multe forme de jocuri de noroc (să cumpere zilnic tichete pentru răzuit, să joace săptămânal la cazino la mașina automată de jocuri tip slot machine, poker electronic sau jocul cu cărti, blackjack sau 21).

Frecvența are legătură mai curând cu tipul de joc decât cu severitatea jocului patologic de noroc per ansamblu. De exemplu, cumpărarea zilnică a unui tichet pentru răzuit poate să nu reprezinte o problemă, în timp ce jocul mai rar la cazino, pariurile sportive sau jocul de cărti pot reprezenta un element al jocului patologic de noroc.

La fel, suma de bani cheltuită pentru pariuri nu indică, prin ea însăși prezența tulburării. Unii oameni pot cheltui mii de lei/euro pe lună dar să nu aibă probleme legate de jocurile de noroc, în timp ce alții care cheltuiesc sume mult mai mici sunt afectați de consecințele negative ale jocurilor de noroc.

Manifestarea timpurie a jocului patologic de noroc este mai frecventă la bărbați, decât la femei. Cei ce încep să joace din tinerețe învață de obicei acest comportament de la membrii familiei sau de la prietenii care obișnuiesc să joace. Apariția timpurie a tulburării pare a fi asociată și cu impulsivitatea și abuzul de substante. Debutul tulburării la vârstă medie sau matură este mai frecvent întâlnit la femei decât la bărbați. Mulți elevi de liceu sau studenți care dezvoltă această tulburare o vor abandona cu timpul, dar în cazul altora va rămâne o problemă pe tot parcursul vieții.

 

Consecințe funcționale ale jocului patologic de noroc

Jocul patologic de noroc este o tulburare care poate afecta domeniul funcționării psihosociale, starea de sănătate fizică și mintală. Concret, din cauza implicării în jocurile de noroc, indivizii cu această tulburare riscă să își pună în pericol sau să piardă relațiile importante cu membrii familiei și cu prietenii. Astfel de probleme sunt cauzate de minciunile repetate menite să ascundă gradul de implicare în jocurile de noroc, sau de faptul că individul solicită persoanelor apropiate sume de bani pentru a juca sau pentru a plăti datoriile la jocuri.

De asemenea, jocul patologic de noroc poate avea consecințe negative asupra activităților profesionale și educaționale: tulburarea se poate asocia cu absenteism și performanțe scăzute la serviciu sau la școală, deoarece persoanele pot juca în timpul orelor de lucru sau școală, sau sunt preocupați de jocurile de noroc sau de efectele negative ale acestora atunci când lucrează sau studiază.

 

Diagnostic diferențial

Jocul patologic de noroc trebuie diferențiat de jocurile profesionale și cele sociale. În jocurile profesionale riscurile sunt limitate și disciplina este de bază. Jocul social se desfășoară de obicei cu prietenii sau colegii și durează perioade limitate de timp, iar pierderile sunt acceptabile. Unii pot fi afectați de probleme cauzate de jocurile de noroc (comportament de competiție de scurtă durată și pierderea controlului) care nu îndeplinesc criteriile complete de diagnostic pentru jocul patologic de noroc.