Jocurile de noroc în România
Jocurile de noroc au luat amploare în ultimii ani, tentațiile fiind pretutindeni. Zilnic întâlnim aproape la orice parter de bloc și indiferent de zonă sau oraș săli de jocuri sau cazinouri ce ies în cale stridente și luminate, menite să atragă atenția celui ce dorește să își încerce norocul și să câștige ceva bani în plus. Uneori mizele sunt uriașe și frecvența jocurilor pierde controlul, iar atunci apar și dificultățile.
“Jocurile de noroc în România” este un proiect realizat de GfK România pentru Asociația Romslot și Romanian Bookmakers. Studiul a fost realizat în septembrie 2016 pe un eșantion de aproximativ o mie de persoane de peste 18 ani.
Peste 15% dintre românii peste 18 ani și-au încercat norocul în ultimul an într-o sală de jocuri sau cazino. Cei care joacă săptămânal sunt în general bărbați tineri, între 18 și 24 de ani, provin din mediul urban și sunt necăsătoriți.
Jocurile de noroc incluse în această cercetare au fost variate: Loto (prin Loteria Națională), pariuri sportive offline, jocuri de cărți, pariuri sportive pe internet, jocuri online, jocuri tip slot machines, etc.
Din acest studiu reiese că românii au motive diverse cu care își argumentează dorința de a juca. De cele mai multe ori joacă de plăcere sau pentru bani, iar adesea se întâmplă să cheltuiască mai mult decât și-au propus. Uneori joacă sau pariază în speranța că vor recupera măcar sumele pierdute inițial.
Incidența dezvoltării de tulburări de joc în România este de 0.6%. Când joaca nu mai este o distracție și încep să apară neplăceri, românii au câteva motive în plus de a paria și juca jocuri de noroc. Potrivit studiului GFK România, aceștia pariază pentru a se detașa de problemele din viața personală ori profesională, din dorința de a simți adrenalină sau chiar și pentru a petrece timpul cu prietenii.
Unii spun că se simt bine atunci când joacă sau pariază sau că o fac pentru bani. Oricare ar fi motivele de a juca, limita între un joc cumpătat și unul adictiv poate fi foarte fină.