Tipuri de comportament de joc de noroc
Observațiile efectuate de-alungul timpului asupra fenomenului jocurilor de noroc au dus la următoarea clasificare a tipului de persoane implicate în această activitate. Mai jos se regăsesc tipuri de comportament de joc de noroc.
Jucătorul social
Este o persoană care joacă de plăcere, dedică o cantitate de bani semnificativă raportat la posibilități, și stabilită dinainte. Obișnuiește să joace cu prietenii sau colegii, iar timpul alocat acestei activități este limitat. Initiază și încheie jocul când dorește, fără să experimenteze vreo stare proastă la întrerupere sau atunci când nu poate juca. Jocul nu ocupă în mintea sa mai mult timp decât orice altă activitate recreativă sănătoasă și nu i-a adus probleme economice personale, familiale, profesionale sau sociale. De asemenea nu a fost niciodată nevoită să mintă cu privire la joc.
Jucătorul profesionist
Vorbim despre o persoană care se dedică jocului pentru a câștiga bani. Nu este implicată emoțional în ceea ce privește pariul. Acest jucător realizează studii probabilistice, în urma cărora alege pariurile care, statistic vorbind, au mai mare șanse de câștig. Alege să joace în cazinourile unde anumite erori mecanice dau șansa mai multor probabilități de câștig (ex. o ruletă cu o mică eroare de calibrare). Dacă este un jucător de cărți se va folosi de diferite tertipuri sau trucuri pentru a influența jocul.
Jucătorul problematic
Este o persoană care joacă atât de frecvent, încât uneori, din punct de vedere al cheltuielilor, crează probleme financiare. Dedică jocului o cantitate de timp importantă. Are mai puțin control asupra comportamentului de joc decât jucătorul social, dar nu este atât de excesiv precum jucătorul patologic. Intensitatea comportamentului de joc îl face să-i dedice mai mult timp și să cheltuie mai mulți bani. Prezintă un risc important de a se transforma în jucător patologic.
Jucătorul patologic
Persoană caracterizată prin dependență emoțională crescută față de joc, pierderea controlului asupra comportamentului și o interferare semnificativă cu funcționarea normală a vieții cotidiene.
Jucătorii patologici diferă între ei în multe aspecte clinice semnificative: prezența comorbidității, a tulburărilor de personalitate, predispozitie biologică și socială care contribuie la dezvoltarea tulburării.