A ajuta un om care suferă de dependență de jocuri de noroc presupune, în primul rând, înțelegerea dependenței ca boală și asumarea unor limite personale.
De cele mai multe ori acest demers este dificil, mai ales că vorbim despre familie, parteneri sau prieteni apropiați, adică relații importante în care abordarea este “aș face orice pentru el/ea” – de unde și confuzia, mai apoi frustrarea, vinovăția, furia și disperarea.
Ca și în cazul persoanei dependente, ca aparținător, plecăm de la recunoașterea și definirea problemei. Negând sau mușamalizând ceea ce se întâmplă nu facem decât să ne afundăm în co-dependență și să ne asigurăm că persoana dragă, care suferă de această boală, va perpetua comportamentul nedorit.
Nu este ușor să depistezi dependența de jocuri de noroc – pe de o parte pentru că persoanele cu comportament de joc problematic pot fi foarte discrete în ceea ce privește activitățile de joc și pe de altă parte pentru că semnele pot corespunde și altor afecțiuni. Uneori familia suspectează o problemă legată de jocurile de noroc, dar nu este sigura.
Iată care ar putea fi semnele:
- Apar datorii inexplicabile față de care primești răspunsuri evazive
- Apar împrumuturi frecvente însă rar achitate
- Persoana respectivă experimentează stări frecvente de indispoziție, iritabilitate, interes scăzut pentru activități în familie sau activități care odată îi făceau plăcere
- Dispariția din casă a banilor destinați cheltuielilor zilnice, întârzieri la plata facturilor sau chiar facturi neplătite
- Persoana respectivă este inconsecventă în ceea ce privește atribuțiile familiale sau profesionale – de ex. apar absențe neexplicate la școală sau la locul de muncă, are tendința de a fi secretoasă.
Așadar, odată ce primul și cel mai important pas a fost făcut – și anume recunoașterea problemei, iată care sunt următorii:
Regula nr 1: Pune-te la adăpost! Este important să te protejezi atât din punct de vedere financiar, cât mai ales din punct de vedere emoțional. Vinovăția, epuizarea resurselor nu ajută în recuperarea persoanei, ci mai degrabă în afundarea ei în dependență și co-dependență.
Regula nr.2: Caută ajutor! Poate părea copleșitor, te poți simți rușinat sau istovit. Căutând ajutor vei descoperi că multe alte familii s-au confruntat cu aceeași problemă. Vei învăța și vei găsi calea cea mai potrivită pentru a ajuta persoana dragă, fără ca acest ajutor să fie în vreun fel în defavoarea ta.
Regula nr.3: Stabilește limite în ceea ce privește banii! Preia controlul financiar al familiei în scopul de a vă asigura. Aici nu discutăm dacă persoana respectivă este sau nu demnă de încredere. Este vorba despre riscuri și despre o boală caracterizată printre altele prin “dorința irezistibilă de a juca”.