Tu ce joc joci?

Tu ce joc joci?

Tu ce joc joci?

Spunem despre dependența de jocuri că este o tulburare psihică, în care anumite condiții de ordin biologic, psihologic și social au condus la un context de vulnerabilitate a individului față de obiectul dependenței. În același timp, jocurile în sine prezintă un potențial mai mic sau mai mare de dependență.

Caracterisitici adictive ale jocurilor

O abordare larg acceptată este că acest potențial adictiv se compune dintr-o serie de caracteristici proprii jocului, la care se adaugă anumite condiții sociale. Iată care sunt acestea:

  1. Accesibilitatea și disponibilitatea jocului: cu cât accesibilitatea este  mai mare, cu atât potențialul adictiv crește. Există studii care arată că jocurile de noroc on-line au un potențial adictiv mai mare decât jocurile de noroc in vivo, unul dintre argumente fiind accesibilitatea crescută. Un joc on-line poate fi accesat de oriunde și oricând, dacă ai un dispozitiv potrivit la îndemână.

  2. Este “bine văzut” să joci (acceptare socială): această caracteristică este evidentă în cazul tinerilor care aleg jocul în funcție de felul în care este perceput de egali.

  3. “Un joc”, “o mână” sau “o tură” costă puțin. Costurile scăzute cresc accesibilitatea și în același timp induc ideea că “și dacă pierd, nu va fi ca și cum sărăcesc din asta…”

  4. Faptul că joci acel joc nu trebuie să dea de înțeles că “ești jucător” (stigmă).

  5. Să se poată juca într-un mediu care induce o stare de bună-dispoziție (între prieteni, cunoștințe) sau unde poți trece neobservat.

  6. Este într-un mediu unde se poate consuma alcool – consumul de alcool crește potențialul adictiv al jocului de noroc. Mai mult, dependența de jocuri de noroc este deseori asociată cu consumul problematic de alcool.

  7. Prezența unei componente ce ține de noroc. Există o varietate de tipuri de joc, de la cele al căror rezultat depinde exclusiv de noroc sau întâmplare (Loterie, păcănele, bingo, zaruri), cele unde rezultatul depinde parțial de șansă și parțial de tehnică (în general jocurile de cărți, de exemplu poker), la cele unde rezultatul depinde exclusiv de tehnică (jocurile video, dame, șah etc.).

  8. Cu cât câștigul este mai mare, cu atât potențialul crește, chiar dacă nu este un factor determinant.

  9. Primirea premiului este imediată – recompensarea imediată are rol de întărire pozitivă a comportamentului de joc.

  10. Primirea premiului este “un moment special” – primirea recompensei nu este ceva de trecut cu vederea, ci se transformă într-un moment festiv fie prin zgomote specifice sau felicitări, fie prin mediatizare (publicitate, presă), astfel încât să te facă să te simți special.

Pe lângă aceste caracteristici, jocurile cele mai adictive se bazează și pe un soi de cunoștințe asupra jocului sau capacități ale persoanei jucătoare, în sensul că induc credința că nu este vorba doar despre noroc, că există anumite niveluri de dificultate care nu pot fi accesate de către oricine.

De fapt, în cazul tuturor jocurilor, fie că sunt on-line, off-line, electronice sau live, regăsim cel puțin una dintre caracteristicile de mai sus. Au, așadar, un potențial adictiv.

Care crezi că sunt caracteristicile pe care se bazează jocul pe care tu îl joci?

Specialiștii Clinicii Color Mind te invită să vorbiți despre felul în care te afectează jocul și ce poți face pentru a ieși din acest miraj.